Sunday, December 11, 2011

Tahukah kamu?Tahukah kamu?

Apakah yang paling mencabar bagi seorang perempuan yang sengal dan saiko macam saya pada hujung minggu dan berseorangan?


Menahan nafsu.
Nafsu makan?


TidakNafsu tidur?Pun tidakTapi,


Nafsu sengal.

Sebenarnya saya dah lama tak mempunyai masa senggang pada hujung minggu sejak raya puasa baru-baru ni. Hujung minggu saya penuh dengan aktiviti. Sebab tu saya juga tidak sempat untuk menyengal kat sini. Dari hari raya puasa, bawak ke raya korban sampai la minggu lepas. Minggu ni saya langsung tidak mempunyai apa-apa aktiviti. Biasa aktiviti saya adalah aktiviti kebajikan seperti meneman kawan menempah baju tunang, meneman kawan jual bunga di konvokesyen, meneman kawan mengambil adik di Kuantan, meneman kawan makan stroberi di Kameren Hailen mahupun meneman kawan bawak adik jalan-jalan di Bukit Tinggi.


Pendek kata, hujung minggu ni aktiviti kebajikan hatta meneman kawan tengok wayang pun tiada dalam jadual. Hujung minggu ni adalah hujung minggu untuk saya memanjakan diri saya semata.


Dah lama juga saya tak keseorangan di rumah mengadap dinding. Semalam lepas kejutkan saya, K'sandra keluar ada hal dan semalam tidur rumah kawan. Jadi tinggal saya keseorangan. Semalam saya masih normal keseorangan dirumah walaupun dalam kekechiwaan. Lepas maghrib saya keluar keliling rumah cari bulan. Tapi tak nampak. Awan KL sangat tebal. Sangat kecewa tak dapat menyaksikan gerhana bulan. Waktu-waktu macam ni la berangan sedap kalau ada kat kg mesti nampak.


Pagi ni saya bangun awal, buat apa yang patut. Sampai tengahari okey lagi..layan Melodi, menulis blog lagi. Tapi nak masuk ke petang fikiran saya dah mereka sesuatu. Sesuatu yang menghabiskan duit. Tapi semalam baru saya berazam untuk menabung. Tapi saya tak kira, saya nak buat jugak. Saya nak buat rambut.


Bukan ke keje gile?


Takde angin takde ribut. Pakai tudung tapi nak buat rambut. Ape hal.


Tapi saya tahu tu kerja membazir. Jadi saya tahan nafsu.


Saya baca buku, buat itu, buat ini. Pastu tengok jam. Pukul 4. Salon depan rumah ni bukak lagi sampai pukul 6. Nak pergi ke tak. Nak pergi ke tak.


Pergi.

Tak.


Pergi.


Macam-macam alasan saya reka untuk nak tahan nafsu dan saiko diri sendiri.'Tahan, tahan, tunggu gaji masuk dulu' - hati belah kanan


'Takpe, duit ade lagi ni. Sempat sebelum gaji'- hati belah kiri


'Tak boleh, tak boleh. Kan da janji lebih gaji nak simpan. Mana boleh guna. Kan nak pegi Egypt' - hati belah kanan.'Ala, bukan taun depan ke nak start!' - hati belah kiri


Hati kanan - 'Warghhhhh'Atoiiiii..kerja gile ni semua. Macam mana saya nak menabung macam ni. Nafsu ntah pape saya ni nak kena ajar dan jinakkan dulu.Saya belajar bersabar, bersabar dan bersabar jangan mengikut nafsu. Berbelanja ikut keperluan. Elak untuk berbelanja untuk kehendak.
Dan akhirnya jiwa saya menjadi tenang lepas jam 6 petang. Berjaya jugak yey!
Tapi


TapiNtah macam mana saya gatai tangan bukak laman web AirAsia. Tengok punya tengok, tiket pegi Phuket pegi balik RM 208. Macam murah.

Cepat-cepat sms member tanya nak pegi tak.Bukan taun depan punye taun depan ke saya nak pegi melancong? Bukan nak menyimpan dulu ke?Warghhhhh!


2 comments:

ORLANDO AHMAD said...

hujung minggu gua abeskan masa berfoya2 dengan bantal

karatz said...

dahsyat.lu ade hati kiri dan hati kanan.

ok wat buat rambut.perempuan pakai tudung pun rambut kena wangi dan tidak berkutu.kan?kan?