Friday, April 13, 2012

Rajuk.Semalam bersembang dengan Uncle Walid kat facebook. Sekarang dia kat Kuwait. Uncle Walid adalah seorang sahabat yang baik dan tak jemu bagi nasihat. Uncle Walid juga orang yang saya cari bila saya down. Nasihat dia penuh kebapaan dan berhemah. Lagipun tak semua orang faham dan dapat faham kisah saya.Saya : Sobb sobb sobss


Uncle Walid : Apsal sedih ni? Terpaksa berpisah dengan somebody? Sampai badan lemah dan tak sihat?

Come on sutera..you're strong..and getting stronger. Baik je sakit ni, terus kawen ya. Rasanya kalau nak baik cepat, kawen cepat.


Saya : Tapi sutera nak kawen dengan sape. Hari tu ada makcik kat masjid tu cakap ' Bila kita cari, ALLAH akan beri '

Sutera da cari lama da, tapi nape tak dapat lagi..Uncle Walid : Kenapa ALLAH tak bagi lagi adalah hak DIA. Ibarat kita minta makanan dari mak kita dan dia tak mau bagi walaupun dia ada, kita tak boleh merajuk sebab dia mak kita. Tapi, mak kita mesti ada sebab rahsia kenapa dia tak bagiKebelakangan ni saya memang memikirkan kembali lamaran-lamaran yang datang dan ditolak. Saya bukan tak nak kawen, tapi saya dihalang. Tapi bila je baca ayat Uncle Walid, saya jadi sebak. Uncle Walid selalu berjaya mengingatkan dan menerangkan dengan cara yang mudah. Balik-balik rumah semalam, saya nangis baik punya.


Solat dari angkat takbir sampai bagi salam, air mata tak berhenti-henti. Bangun pagi sampai sembab mata-mata. Menangis sebab?


Sebab saya yang teruk. Sebab saya yang berani merajuk dan memberontak dengan ketentuan Illahi.


1 comment:

Rain said...

lemahnya sifat manusia ditambah dengan rasa tidak sabar membuat kita lupa masa tetap bergerak, dan pasti ianya akan tiba.