Tuesday, October 18, 2011

Jiwa.


Saya yakin tanpa was-was, saya sakit jiwa.

Dulu-dulu saya tak mengaku, sekarang saya yakin dan pasti dengan rela tanpa paksa mengaku syariat ini.


Semenjak saya kaku dan tidak melarikan jari-jari di papan kekunci mesin ini, saya kehilangan tempat untuk mengadu. Tempat untuk menyengal. Tempat untuk meluahkan kata-kata dan rasa.


Hati saya semakin pudar untuk menulis dan berkongsi.Tapi saya seorang yang suka bercerita dan meluah apa yang saya rasa. Walau tidak dapat secara nyata, saya cuba secara alam maya. Tapi setelah alam maya juga saya gagal meluahkan rasa, saya lama-lama berjiwa-jiwa. Berjiwa-jiwa seorangan. Akibat jiwa-jiwa yang berkeliaran merata dan selalu melanggar dinding antara satu sama lain, saya jadi sakit akibat jiwa-jiwa yang 'overdose' dan lebam ini.
Tapi saya tiada ubat. Ubat untuk meneutralkan kembali jiwa-jiwa yang overdose ni. Saya tak reti menangis untuk lepas dan hamburkan jiwa-jiwa yang tersekat di dinding hati saya. Saya tiada bahu untuk bersandar dan meluahkan apa yang saya rasa. Saya tiada dahan untuk berpaut tika kaki lemah menongkat bumi.


Semua saya perlu telan dan hadam. Walau payah, walau keras, walau pahit, walau liat saya gagahkan rahang untuk mengunyah.
Rileks..rileks..itu kata akal yang sentiasa cuba menenangkan hati.
Tapi jiwa? Sakit. Lagi dan lagi.
*Kes - 44, dia dan dia, jerantut, jinnu.

1 comment:

Waqheh said...

tak sembuh2 lagi ker...jiwa yg terluka ibarat sayap yg patah ketika bebas berterbangan di udara..